Ett avslutande snack med Lillis efter 5 år som tränare för UIK.

Lillis, efter fem år i föreningen så har du tagit upp Ullareds IK två divisioner, men även fått en plats i mångas hjärtan i föreningen. Att avsluta på absolut bästa sätt med att föra upp killarna i division 2, så kunde det knappast bli ett bättre avslut på detta kapitel?

-Det stämmer! Det kunde absolut inte bli ett bättre avslut. Det känns skönt att lämna med flaggan i topp även om det känns vemodigt att lämna ett så härligt gäng. Det blir en stor omställning nu när jag får så mycket tid över men det ska bli skönt på ett sätt.

 

För fem år sen, när du kom hit för första gången, kan du minnas vad ditt första intryck av föreningen och killarna var?

-När Esbjörn ringde 2010 och ställde frågan så visste jag ingenting om Ullareds IK, jag visste knappt att det fanns något mer än Gekås och dessutom att det var väldigt långt att åka. Men jag hade haft ett sabbatsår från fotbollen och jag var sugen på att hoppa på något nytt tränaruppdrag.
Han berättade lite om föreningen och bad mig att träffa några i föreningen. Det verkade intressant men jag var väldigt noga med att träffa några av spelarna, för utan att ha spelarna med sig på sina filosofier så är det svårt att vara tränare för ett lag. Så jag träffade några av spelarna, jag har för mig att det var Robin, Hasse, Jakob, Jesper och John. Det kändes bra direkt, vi hade samma åsikter om hur fotboll ska spelas och dessutom ville killarna träna mer än vad de hade gjort sen tidigare, så den ambitionen att utvecklas var en av orsakerna till att jag sa ja.
Det syntes direkt att det fanns mycket talang i laget och det kändes direkt att det kunde bli något bra utav det, men division 2 fanns inte i tankarna då utan det var att gå upp en serie.

 

Du har lagt enormt mycket tid på det här laget, du har nästan varit med på varenda A- och B-lagsmatch, nästan varje träningspass, många matcher där du åkt långt för att scouta motståndare och även en del händelserika träningsläger under åren, har det varit värt all tid?

-I stort sett ja, till 99% så har det varit positivt. Det har tagit otroligt mycket tid och det har kostat mig mitt äktenskap men all den värme och glädje jag har fått tillbaka från killarna och föreningen så har det varit värt det. Sen har det givetvis funnit stunder där man inte har varit omtyckt av alla där någon har blivit petad och inte ansett att det var ett rätt beslut av mig, men vi har varit på en så hög nivå att inte alla kan vara kompisar hela tiden.

 

Om du kollar tillbaka, har du några favoritögonblick att dela med dig av?

-Nu i lördags när vi blev klara för div 2 är rätt självklart ett favoritögonblick, men även när vi vann div4 Elit, det var också stort.
Sen är ju alla träningsläger något man inte glömmer, det finns ju en hel del ”hittepåare” som kommer på saker som är helt otroliga, men återigen det är många som sprider enorm glädje och det är en fantastisk gemenskap i hela truppen som troligtvis inte finns i någon annan förening på denna nivå.

 

Har du några sista råd till killarna respektive föreningen, vad som krävs för att ta nästa steg i utvecklingen?

-Framför allt till föreningen, att försöka få in mer folk i föreningen som kan bidra på flera olika sätt. Det är bättre att många personer gör lite än att så få personer ska göra så otroligt mycket. Sen att ta hjälp utifrån, kolla mer på vad andra föreningar högre upp gör och ta efter dem. Sen även att sätta upp en handlingsplan över de kommande tre åren, var man ska vara fotbollsmässigt, ekonomiskt, sponsorer, anläggning mm.

Sen fotbollsmässigt behöver killarna ta några steg rent fysiskt, därför att det kommer vara mer kamp i div 2 men det tekniska har dem i sig. Sen även utveckla spelet ytterligare, alltså att inte vara så lättlästa och att ha en reservtaktik att ta till om man har det tufft i vissa matcher. Men det finns massor med potential i detta gänget.

 

Du brukar ha bra koll på statistik, men under dina fem år om man enbart ser till seriespel, vet du vem som har..
1. Startat flest a-lagsmatcher i seriespel?

-Det måste vara John Nilsson, sen kommer David Wallnedal och sen tror jag det är Jakob Nilsson även om han har haft en del skador.

Rätt!
(John 98st, David 96st, Jakob 94st)

2.Gjort flest mål?

-Det bör vara Andreas Litzell?

Fel!
(David 43st, Litte 41st)

3. Tagit flest gula kort?

-Haha den var enkel! Jesper Nilsson är ju solklar! Är det två stycken som tagit lika många? Ja då måste det ju vara Joel Nilsson också.

½ Rätt!
(Bubba och Hasse 17st var, Joel 15st)

4. Tagit flest röda kort?

-Oj, kan det vara någon som har tagit två stycken? Då får jag nog svara Simon Wallnedal och Simon GG.

½ Rätt
Joel Nilsson och Simon GG 2st var.

 

Tack så mycket Lillis, både jag och Ullareds IK önskar dig stort lycka till i framtiden oavsett vad du ska göra. Vi räknar även med att vi kommer se dig på Hedevi under några hemmamatcher 2016!

-Det kan du räkna med, jag kommer att följa laget. Tack själv!

 

Peter Karlsson                                                                                                                                                                              2015-10-30